Sahipli Köpek Ve Kedilerin Kimliklendirilmesi Artık Zorunlu Oluyor
Kedi ve köpeklerin faaliyetlerini izlemek ve hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla yapılan bir anlaşma ile artık bu evcil hayvanlar derilerinin altına implante edilmiş mikroçiplere sahip olacaklar. Uygulama, bu yıl köpeklerde ve 2022’de kedilerde ve yaban gelinciğinde kullanıma sunulacak. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülecek olan projede Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türkiye Veteriner Hekimler Birliği arasında imzalanan anlaşma ile kedi, köpek ve yaban gelinciği faaliyetlerinin izlenmesi ve başta kuduz olmak üzere hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi hedefleniyor. Bu anlaşma aynı zamanda sokağa terk edilen ya da kaybolan hayvanların sahiplerine ulaşılabilmesini kolaylaştıracak.
Yapılan açıklamada, evcil hayvan sahiplerinin yeni doğan evcil hayvanlarını en geç doğum tarihinden itibaren 3 ay içinde ilgili bakanlık müdürlüklerine bildirmeleri gerektiği belirtilmiştir. Evcil hayvan mikroçip pasaportları ve aşı kayıtları, belirli süreler içinde kayıt altına alınacak ve hayvan barınaklarından sahiplenilen hayvanlar için de belirli süreler içinde kayıt işlemleri yapılacak.
Mikroçip uygulaması sayesinde, sokağa terkedilmiş olan her kedi ve köpeğin sahibi el terminali yardımıyla tespit edilebilecek ve hayvanın tüm geçmişi, yapılan aşılar ve geçirilen hastalıklar gibi detaylar kayıt altına alınacaktır. Bu uygulama, Bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimler veya protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilebilecektir.
Mikroçip işlemi sayesinde, evcil hayvanların bulunması, kayıt altına alınması ve sağlık geçmişlerinin takibi kolaylaşacak ve hayvanların sahiplerine daha hızlı ulaşılmasını sağlayacaktır.
Mikroçip Nedir?
Mikroçipler, kayıp veya çalınan evcil hayvanların bulunmasına yardımcı olan elektronik sistemler olarak tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu cihazlar, evcil hayvanların omuz bıçakları arasındaki deri altına implante edilmek üzere kullanılmaktadır. Her bir çip, benzersiz bir numaraya sahiptir ve bu numaralar sayesinde hayvanın ve sahibinin bilgilerine kolaylıkla erişilebilir.
Mikroçipler, hayvanın boynuna yerleştirilir ve genellikle pirinç tanesi kadar küçüktürler. Bu işlem, hayvana minimal düzeyde acı veren ve hızlı bir şekilde tamamlanan bir işlemdir. Veteriner hekimler veya barınaklar tarafından tarandığında, çipler içindeki numaralar aracılığıyla hayvanın kimlik bilgilerine erişim sağlanır.
Mikroçipler, uzun ömürlüdür ve genellikle 25 yıla kadar dayanabilirler. Veteriner hekimler tarafından kolayca uygulanabilen bir işlem olan mikroçip implantasyonu, evcil hayvan sahipleri için güvenli ve etkili bir yöntemdir.
Mikroçip, genellikle RFID (Radyo Frekansı Tanımlama) teknolojisi kullanılarak yapılan, küçük boyutlu bir elektronik cihazdır. Mikroçipler, özel bir numaraya sahip entegre devrelerden oluşur ve genellikle hayvanların deri altına yerleştirilir. Bu numaralar, hayvanın kimlik bilgilerini ve sahibinin iletişim bilgilerini barındırır.
Evcil hayvanların kaybolmasını önlemek veya kaybolan evcil hayvanların bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılırlar. Mikroçipler, veteriner hekimler veya lisanslı profesyoneller tarafından hayvanlara uygulanır. Bir mikroçip tarandığında, içindeki benzersiz numara sayesinde kayıtlı bilgilere erişim sağlanabilir.
Mikroçipler, genellikle hayvanların sağlık kayıtlarını ve sahiplik bilgilerini güvence altına almak için kullanılır. Ayrıca, hayvanların türlerinin ve kökenlerinin belirlenmesi, izlenmesi ve araştırılması için de kullanılabilirler. Mikroçipler, hayvan refahı ve sahiplik hakları konularında önemli bir rol oynarlar.
Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi, bir veteriner hekimin görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. Onlar, evcil hayvanınızın durumunu en iyi değerlendirecek ve uygun tedavi veya bakım yöntemlerini önerecek olan uzmanlardır.
Demet ÇETİNKAYA
İçerik Editörü